INFOLINIA 603-313-994

Refraktometr do wina 0-40% Brix

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 70,00 zł 70.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Kod produktu: r40
Pin It

Opis

Refraktometr 0-40%

służy do pomiaru własności cieczy za pomocą światła. Musimy pamiętać, że refraktomierz jest jednym z kluczowych narzędzi w produkcji wina, bez którego nie jesteśmy w stanie produkować wino wysokiej jakości. Warto pamiętać, iż samo badanie za pomocą refraktometru jest bardzo proste co pozwala na proste oraz szybkie badanie, które znacząco przyśpieszy naszą pracę.


Dane techniczne produktu:

Dwie skale pomiarowe:

  • 0 - 40% ± 0,2% - stężenie cukru w skali Brix
  • 0 - 25% ± 0,2% - przewidywana zawartość alkoholu po fermentacji
  • ATC- automatyczna kompensacja temperatury, zapewnia precyzyjne wyniki w zakresie 10 - 30 °C


Najważniejsze cechy:

  • Podwójna skala,
  • Aluminiowy korpus,
  • Łatwa i szybka ręczna kalibracja,
  • Antypoślizgowa gumowana rękojeść,
  • Guma na okularze dla komfortowego odczytu,
  • Regulacja ostrości,
  • Kompaktowy i przenośny,
  • Zapewnia szybkie i dokładne pomiary.


W skład zestawu wchodzi:

  • Refraktometr,
  • Plastikowe pudełko / etui z gąbką,
  • Zakraplacz / pipeta do nakładania roztworu,
  • Ściereczka z mikrofibry,
  • Mini-śrubokręt do kalibracji.
  • Instrukcja obsługi w języku angielskim

Zastosowanie:

Niezastąpiony przy produkcji wina, piwa, cydrudo kontroli owoców w trakcie zbiorów i ich przetwarzania, można używać w terenie, bez konieczności ponownej kalibracji po zmianach temperatury otoczenia. Pozwala określić szacunkową ilość cukrów w sokach owocowych, nastawach winnych, brzeczce piwnej oraz przewidywaną po fermentacji zawartość alkoholu,


Jak wykonać pomiar:

  • otworzyć pokrywę pryzmatu,
  • za pomocą pipety umieścić 2-3 krople badanej cieczy na powierzchni pryzmatu,
  • zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
  • odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
  • skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
  • odczytać wartość z odpowiedniej skali na granicy białego i niebieskiego obszaru.

Kalibracja: Przed pierwszym użyciem refraktometr należy go skalibrować.

  • Otworzyć pokrywę przykrywającą pryzmat, za pomocą pipety nanieść 2-3 krople wody destylowanej na powierzchni pryzmatu,
    zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.
  • Odczekać 30 sekund, skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
  • Za pomocą śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia graniczna między polami białym i niebieskim ustawi się na wartości „0”.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl